Acupunctuur Zeeland

Jaap Jan Hertgers
tel. 06 16 60 69 31

Jaap Jan Hertgers is aangesloten bij

Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
 

Wat is acupunctuur

 
 

Acupunctuur is in het verre Oosten , met name in China, Japan en Korea al eeuwenlang de belangrijkste geneeswijze als onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Iedereen weet nu wel dat acupunctuur met naalden werkt waarbij deze geplaatst worden op verschillende plaatsen in het lichaam. Het doel is om de Chi weer in beweging te krijgen of te remmen en de verstoorde balans in het lichaam in evenwicht te brengen.

Chi is energie die vele processen aanstuurt. Deze energie zorgt in de natuur voor o.a. de plantengroei, het klimaat, de seizoenen en dag en nacht. In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, denken en voelen, verteren van voedsel, de ademhaling ,het kloppen van het hart enzovoorts.

De Chinezen hebben al lang geleden ontdekt dat de energie die door het menselijk lichaam stroomt (Chi), een ingewikkeld stelsel van kanalen volgt en dat in 24 uur een complete circulatie van die energie plaatsvindt. Er zijn 12 hoofdkanalen of meridianen die elk weer in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam en elke cel in ons lichaam van energie voorziet.

De behandeling van de acupuncturist is er op gericht om de energieverstoring in het menselijk lichaam, die zich uit in lichamelijke of psychische klachten, weer in balans te krijgen. Dit doet hij of zij door het plaatsen van hele dunne naalden, die nauwelijks voelbaar zijn in het lichaam. Door het plaatsen van die naalden wordt energie (chi) gestimuleerd of geremd.

logo WereldgezondheidsorganisatieDe Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) omschrijft al meer dan 50 verschillende aandoeningen die met succes middels acupunctuur kunnen worden behandeld.

Bij welke klachten kan acupunctuur worden gebruikt

 • Hoofd
  hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld: Meniere), zwaar gevoel in het hoofd.
 • Slijmvliezen
  chronische verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking.
 • Neus
  neusverkoudheid
 • Oor
  oorpijn/ontsteking, oorsuizen/ruisen, bepaalde gevallen van doofheid.
 • Oog
  ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig/ vlekken zien, slechtziendheid.
 • Mond
  tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag.
 • Keel
  schildklieraandoeningen, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel.
 • Kinderziekten
  bedplassen, slaapproblemen, eczeem.
 • Luchtwegen
  verkoudheid, allergische verkoudheid, hooikoorts, hoest, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie.
 • Maag/ darm
  misselijkheid, slechte eetlust, zuurbranden, overgeven, oprispingen/opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie.
 • Mentale stoornissen
  slaapstoornissen, veel dromen, angst, rusteloosheid, hyperventilatie, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out.
 • Verslavingen
  rookverslaving, eetverslaving.
 • Zwangerschapsklachten
  misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking.


 
     
website by 2HiT
 
www.acupunctuur-zeeland.nl